Her er døra på gløtt, vinduet åpent, høyt under taket og et stort hjerterom... eller ? ... ✚♣♥

onsdag 5. januar 2011

Prisen for bloggen

.
Dessverre er det ikke mulig å lese teksten på bildet. 
Det er ikke helt lett å forstå innlegget uten å ha lest den!



Det var som å lese mine egne ord da jeg kasta øynene på dagens signaler i Dagbladet.
Unge vakre jenter som byr seg sjøl fram på bloggen MÅ være klar over hva det vil si å "blogge rosa".
Hvis de ikke forstår rekkevidden av det, MÅ noen voksne fortelle dem det. Ikke at jeg forsvarer bloggmobbing, det gjør jeg absolutt ikke. Jeg stikker bare fingeren i jorda, kaller en spade for en spade eller jeg kjenner lusa på gangen.
Hvilken ungdom er det vi har med å gjøre? Jo, for å si det rett ut, naive på den ene sida, misunnelige på den andre - begge ungdommer med fullt følelsesregister både i den ene og den andre retningen...

Dessverre har jeg fått erfaring angående dette med elever på jobben min, og skrev følgende til en kollega da problemet dukka opp i slutten av oktober:

....og bloggkommentarer skal jo bare være hyggelige, men vi vet at ungdom misbruker disse mediene - blant annet ved å legge igjen lite hyggelige kommentarer.
Rådene du ga, er de mest fornuftige. Mange velger først å godkjenne kommentarene før de publiseres.
Jeg har selv blogg, og det innebærer at jeg stiller meg for hogg. Heldigvis er det foreløpig bare hyggelige tilbakemeldinger der, men en "vakker dag", kan det hende det dukker opp noe som ikke er fullt så hyggelig!
Den sjansen må jeg ta...


Noen voksne må slå fast overfor de unge hva som sømmer seg å legge ut av egne bilder på nettet. Noen av dem bare ønsker så inderlig å bli kjente. De er helt uten sperrer. De aner ikke hva det innebærer. Vi skulle tro at de lærer det etter så mange år som vi nå har levd i dataverdenen, men nei, det gjør de unge ikke!
Vi må fjerne skylappene deres og ta av dem øreklokkene...
Jeg ble målløs da jeg så hvilke positurer, sminke og klær de unge viser seg sjøl i på bloggene sine! 

Til orientering kan jeg si at jeg aldri har vært inne på Voes blogg, men jeg tror den jeg har en kommentar om over her og Voes har noenlunde samme stil - etter hva jeg kan skjønne på innlegget i Signaler. 

A propos innlegget under om lån av bilder. Oppdaga et bilde jeg har tatt ,på nevnte elevs blogg!
God digital 'skikk og bruk, presse-etikk og kildehenvisninger bør også på dagsordenen. 



5 kommentarer:

  1. jEG ER GLAD FOR AT DET IKKE VAR BLOGG DA JEG VAR UNG.
    KLEM

    SvarSlett
  2. jeg synes det er bra det blir satt fokus på dette, slik at man blir mer klar over "kostnaden" ved egen blogg, men som jeg har sagt på min egen blogg: det er vi bloggere som bestemmer hvordan Blogglandia skal bli......

    SvarSlett
  3. Det er en grunn til at jeg blogger anonymt. :)

    SvarSlett
  4. Nog har du sant i det du skriver, mina ungdomar har inte blogg vad jag vet men gurimalla vad som är på facebook till tider. Där är det gott jag får lov att ha insyn! Ser ju dessutom vad vänner till dom lägger ut, det är lite av varje.. Tror faktiskt aldrig jag har vist mig 'in person' på bloggen någon gång, ingen andra heller, bortsett från två 'kändisar' som lika väl är visade överallt förr. Ungdomar har inte den selektiva instinkten tror jag, för vad som är kul kommer upp också om 10 år. Nu har inte jag heller sett den ovannämnda bloggen, försvinner information/ bilder även om den är slettad? Jag gillar en viss gnutta anonymitet här, så att inte alla direkt känner mig igen. Som Nanne förresten, vi var på samma plats i jobben imorse, men blogg är blogg, där blir det mer neutralt. Går man in på din sida här så ser man från starten att här blir en spade en spade, orkar någon inte med det så behöver dom inte läsa. Jag räknar med att detta med ungdomar och nett är ett tema i skolorna, känner mig i varje fall helt trygg på att du gör ditt för att bidra till sundheten. Som förälder gör jag det också. Men jag skrattade gott när jag så en lättklädd dam dansa runt på tonåringens profil, så typiskt grabbar i tonåren.. Lite lättsam 'erting' från mor och hon försvann fort ;)

    SvarSlett
  5. Jag kunde läsa texten i tidningen! :) Det här diskuteras även mycket i svensk media, jag och min man såg ett debattprogram på TV häromdagen om just internetmobbning bland ungdomar.

    Jag tänker såhär, att mobbning i sej är något som funnits i alla tider, så har det alltid varit och kommer kanske alltid att vara. Idag finns bara nya metoder.

    Själv har jag både blogg och facebook och är inte anonym, men jag är väldigt selektiv med vad jag skriver och vilka bilder jag visar. Vem som helst kan ju läsa det jag skriver, oavsett om det är jämnåriga vänner, min man, min mamma, min chef eller helt främmande människor :) Så någonstans handlar det ju om sunt förnuft.

    Det som är så tråkigt är att så många, främst unga tjejer, tror att de måste lägga upp lättklädda bilder eller liknande, på sej själva för att bli sedda eller uppmärksammade. Jag tror att det i de flesta fall handlar om låg självkänsla, de vill ha bekräftelse på att de duger, är snygga etc. De vill bli sedda. Men istället kan det få allvarliga konsekvenser, av alla möjliga slag. Elaka kommentarer är en av dessa konsekvenser.

    Man skulle önska att det fanns fler vettiga vuxna som kunde lära dessa tonårsflickor att visa sej själva lite mer respekt och att de inte behöver vara objekt för att duga. Tycker jag i alla fall :)

    SvarSlett

Har du også en menig?